dongfengyun hotel mi’le — Mgallery in yunnan, china

dongfengyun hotel mi’le — Mgallery by luo xu and ccd

located in the Chinese yunnan province, the dongfengyun hotel mi’le — Mgallery is a collaborative project between the famous artist luo xu and the local studio CCD. the architecture, conceived by xu, reflects the concept of ‘austerity, simplicity and authenticity’. the interiors, executed by CCD, also adopt a simple language moving away from modernized and industrial expressions: inspired by the local culture, the spaces exude craftsmanship and artistic flair to highlight the history of the art city of Dongfengyun. as such, the overall hotel design seems to have been molded by large, rough hands, which essentially carry traces of the times with them.


images © wang ting, qiu xin

a visual feast of light, shadows and natural materials

one of the most captivating features of the project is the bowl-shaped entrance space with a cut-out opening at the top to create impressive echoes. with natural daylight streaming in, light and shadows move freely in the space, falling on the curved enveloping wall, which looks like a rippling surface of water that captures the imagination. ‘the changing rhythms of light and shadow in combination with surprising sensory experiences and elaborate details create a sense of ritual to welcome guests,’ shares of CCD (see works here).

dongfengyun hotel mile mgallery 7

Speaking of light, and since the hotel is conceived as a leisure resort, the design team has mainly used low lighting to create a comfortable, natural and warm atmosphere. instead, the lighting for artwork, plates and table tops is accentuated to create visual highlights. in addition, wallwashing lighting strips installed near the floor generate a soft, graceful and ethereal atmosphere, which interacts perfectly with the hotel spaces. frameless black mirrored lighting fixtures are also integrated and concealed mounted to create a visual feast of light and shadows and materials.

dongfengyun hotel miles mgallery 3

Moving on to the lobby, basic materials such as local red, burnt bricks, cement, clay and crocks are used, unifying the tone of the interior space with the building as a whole. CCD omitted complex and exaggerated embellishments. instead, the idea was to make each object in the space gradually reveal the authentic charm of the hotel as time goes by. the cement-finished background wall, circular columns, crock-shaped lamps and geometric receptions combine to reveal sculptural and powerful features. in the words of the architects, “those elements are separate from each other but also complement each other. a simple atmosphere permeates the entire space – and through different forms the design realizes the symbiosis of natural and architectural elements.’

dongfengyun hotel mile mgallery 8

tranquil waterscape: evokes a meditative retreat

finally in the atrium of the hotel there is no excessive flowers or plants. rather it is emphasized by a shallow rippling pool in the middle, calm yet intriguing. as a result, the architecture and plants are reflected on the water’s surface, atmospherically expanding the space and providing a relaxing and refreshing experience – transforming parts of the resort into a meditative retreat.

dongfengyun hotel miles mgallery 2

Leave a Comment

Your email address will not be published.